2005-11-08

Kravaller i Frankrike

Jag citerar ett uttalande som Frankrikes president gjorde 2005-11-07 och som återges i Expressen:

"Frankrike har inte gjort tillräckligt för dessa ungdomar, inte gett dem uppskattning eller fått dem att känna sig förstådda, hörda och respekterade."

Det är generella uttalanden som detta som jag överlag starkt tar avstånd ifrån. Detta jävla dravel med med arvsynd och kollektivt ansvar för alla och envar. Det är fan inte den vanlige fransmannens fel att frustrerade ungdomar löper amok och beter sig som terrorister. För detta är ren och skär terrorism. Jag tror när röker skingrar sig om någon vecka så kommer man att se att många av dessa handlingar faktiskt är "planerade" och samordnade. Inte att man har någon kommendant i sig, utan mera av att alla vet var på internet man kan hitta information och hur lätt den är att sprida vidare. Mönstret går igen från Göteborgskravallerna utan att dra allt för stora paralleller. Men visst kan man skönja en del likheter. I Göteborg hade man i vart fall inga "fabriker" för brandbomber som tidningarna rapporterar om från Frankrike. Skotten i Södertälje hösten 2005 visar bara på allvaret.

Men men...åter till presidentens uttalande. Jag gör gällande att man många gånger blir behandlad som man förtjänar. Även invandrare måste inse att de är en del av problemet och att många faktiskt inte gör ett smack för att integreras. Varför ska allt vara som på en räkmacka? Visst, man kommer kanske från ett krigshärjat land med traumatiska händelser i ryggsäcken, men bara för att man lyckats fly från eländet så upphör inte strävandet och det personliga ansvaret. Invandraren/flyktingen har det hela och fulla ansvaret för hur denne tas emot av det nya samhället. Invandraren/flyktingen kan inte vänta sig att alla "infödda" kommer att gilla att denne sökt sig till det nya hemlandet. Det måste ju vara helt uppenbart för den som flyr att det förhåller sig på det sättet.

Att bli behandla med respekt, att man blir hörd osv - är något man förtjänar - inget som kommer per automatik bara för att man är i minoritet.