2007-01-08

Medias makt och Carl Bildt

Nu är det igång igen - det så kallade drevet. Den person som nu får löpa gatlopp i medierna är vår utrikesminister Carl Bildt. Bildts misstag, om vi nu kan kalla det för "misstag", var att svara emot journalisten Ulf Kristoffersson på ett sätt som journalisten inte tyckte om - och som mer eller mindre "förstörde" intervjun. Dennes skråkollegor, däribland Aftonbladets Helle Klein vädrar nu våt morgonluft. "Tänk att få avsätta en utrikesminister till". -Om vi bara skriver tillräckligt mycket negativt om honom under en längre tid, (även om det är gammal skåmat och redan kända uppgifter) så kommer han förr eller senare att inse att han inte kan verka som utrikesminister. Stalltipset just nu är att Carl Bildts samliga affärer, och då ingår inköpen på ICA granskas med lupp på varje redaktion för att kunna gräva fram varje tillstymmelse till skit. Journalister har något som är unikt i detta samhälle. Särskilt om man är en journalist som jobbar på någon av de stora redaktionerna. De behöver nämligen aldrig stå för vad man skriver eller tycker. De kan alltid gömma sig bakom uppgiftslämnare och de har fri tolkningsrätt till allting. De har ingen direktåterkoppling till verksamheten. De kan ursinningslöst välja att tolka efterdebatten ur dess egen synvinkel. Behöver aldrig gå i polimik med kritiker om de inte vill. En journalist kan alltid säga att han/hon tolkar en uppgift på ett eller annat sätt, medan ursprungskällan egentligen menar något annat. Media har alltid tolkningsföreträde. Och fan ta det intervjuoffer som svarar emot eller blir förbannad.

Helle Klein är en av dessa journalister. Hon försöker dessutom att i sin blogg, genom att hänvisa till andra redaktioner, ge sig på konststycket att påvisa att detta inte är någon socialdemokratisk smutskastningskampanj utan någon som även iscensatts av "borgerlig" press. Hon hänvisar till att de som tycker detta "måste läsa på". Helle Klein försöker också få det till att Bildts engagemang i Lundin Oil skulle vara en belastning för honom att kunna vara utrikesminister. Förstår inte vad hon vill få fram med det - vad är det för fel på detta bolag? Sedan kan man ju fundera vad Messing yrar om för försäkran från Reinfeldt att Bildt inte lovat Vostok Nafta något? Hon som kliver åt sidan vad gäller partiledarfrågan så en fuskande Toblerone minister istället blir partiledare. Eller är det något i Messings bakgrund som inte tål en noggrannare granskning. Sommarstugeaffärer exempelvis?????? De två sista meningarna är medvetet skrivet på ett journalistiskt riktigt sätt.

Bakgrunden till allt detta är att Bildt har vart styrelseledamot i ett ryskt gasbolag - Vostok Nafta. Ett bolag som dessutom äger aktier i ett annat jättebolag Gazprom som vill dra en gasledning en bit ut i Östersjön längs med den svenska kusten. Dock på internationellt vatten. Det verkar som att media försöker få det till att Bildt är den som beslutar om denna ledning får byggas eller ej. Att försöka påskina detta är ju rent skitsnack. Eller som Bildt uttrycker det "Trams!". Jag har full förståelse för att Bildt blir förbannad när detta ältas om och om igen. Bildt kan ha en åsikt som alla andra i detta avlånga land, men med all respekt (ironi) till er konspirationsälskare - om det ryska jättebolaget Gazprom får för sig att denna ledning ska dras där så kan vi skrika oss blå i protest. Gazprom skulle gäspa och bara säga: "Säg något mer vi skiter i".


Oavsett syfte - jag blir än mer förbannad när journalister, borgerlig eller ej, försöker slå mynt av det.


Ps. Visst är det sjukt att politiker måste mediaskolas.