2006-10-23

Vart går gränsen för våld?

Jag är emot våld - Punkt!

Men hur långt ska man just vara emot våld. Var går gränsen för vad man kan acceptera innan man måste ta till våld för att slå tillbaka. Jag tänker inte på något krogslagsmål a la SSU-ordföranden utan om något mera allvarligt - nämligen al Quaidas, eller ska man säga talibaners varning, om att man ska slå till och döda oskyldiga civila i Europa. Orsaken ska vara något i stil med "att vi har röstat fram våra regeringar som skickar soldater till Afghanistan.

Vart går denna gräns? Och hur slår man tillbaka sen? Ska man göra det eller ska man bara vända andra sidan till? Ska man gå på deras hem, fruar och barn. Som helt och fullt sympatiserar med dessa terorister. Som t.o.m skulle vara mycket stolta om deras söner också blev martyr. Hur gör man då? Hur jagar man en osynlig fiende som döljer sig bland oss själva. Som kom till vårt land av endera orsaken, kanske inte först som terrorist utan som hjälpsökande. Som vänder sig mot sina egna nya landsmän. Hur söker man rätt på dem dem - egentligen? Hur långt är den svenska regeringen beredd att gå om vi skulle få vårt 11 september. Sverige kanske inte är direkt huvudmål, men det är nog ett av de länder i väst där det är mycket enkelt att genomföra något spektakulärt. Kan tänka mig flera scenarion av terrorattacker som skulle ge mycket stort eko ute i världen. Jag nämner dem inte ens här just pga OM någon förvirrade typ skulle få några idéer. Inte för att jag tror att någon skulle det och bli inspirerad och inför skranket hänvisa till att han läst bloggen Sanningen och omvärlden. Så höga tankar har jag inte. Men ändå.

Och hur straffar man en sådan människa på ett humant sätt om man får tag på de ansvariga? En person vars innersta religiösa övertygelse är att döda och lemlästa, som ser Paradiset och martyrkapet som något att eftersträvansfull och dess enda mål, hur straffar man dem i ett civiliserat rättsystem? Släpper man dem fri efter ett antal år i svenskt fängelse? Ja, om de överhuvudtaget får livstid (om de åker fast). Kan, om man får en vänster/grön majoritet, personen då få nåd osv. Tror nämligen inte en borgerlig regering skulle ge sådan.

Hmm, en jäkligt svår nöt att knäcka.